Historien om Dansk Spids

Dansk Spids er en gammel dansk race, og den er én af ​​de fem nationale racer i Danmark. Det første kendte billede af en hund, der ligner en Dansk Spids, finder vi i Jens Juel’s maleri “Familien Ryberg” fra 1797 (til højre). Billedet viser Niels Ryberg med søn og svigerdatter i et landskab på Fyn. Maleriet viser i baggrunden hans nyerhvervede herregård ‘Frederiksgave’, som i dag hedder Hagenskov. Ryberg var en af ​​de rigeste mænd i Danmark på det tidspunkt. Han var købmand, hofagent, etatsråd og konferensråd.

Skitsen (nedenfor) til dette maleri (1795-1796) viser en helt anden hundetype, der ikke ligner en Dansk Spids, hvilket giver grund til at tro, at den danske spids var et statussymbol på linje med den nyerhvervede herregård.

Historien om Dansk Spids. Skitse til Det Rybergske familiebillede.
Skitse til “Det Rybergske familiebillede” af Jens Juel, Statens Museum for Kunst (KMS2098)
Oliemaleri “Niels Ryberg med sin søn Johan Christian og svigerdatter Engelke, f. Falbe” af Jens Juel, Statens Museum for Kunst (KMS6251)

Gennem årene har Dansk Spids haft mange navne. Nogle af dem var Grønlænder Spids, Samojedespids og Ulvespids. I det 19. århundrede var den danske spids især populær i Jylland på gårdene, hvor den blev brugt til alarmering og som mussejæger, men den var også “barnepige” i tiden før tv’et blev almindeligt.

Det kan ses på Dansk Spids udvikling, da Samojeden kom til Danmark. Hvis en familie ønskede et kuld på deres lille tæve, lånte man blot nabogårdens Samojede-han. Derfor er nogle hunde grove og ret store, mens de stadig ligner den danske Spids, men de kan ikke bruges i avl.

Rekonstruktion

Tilbage i 1988 startede Jytte Weis, som dengang var formand for udvalget “Nationale og glemte racer” under Dansk Kennel Klub, det udførlige arbejde med at samle billedmateriale og opspore racetypiske dyr for at redde racen. Dette var det første skridt mod genopbygning af Dansk Spids samt mod både national og international godkendelse og derved bevarelse af Dansk Spids som en ren race.

Historien om Dansk Spids. Historisk billede med Dansk Spids.
Historisk billede

Selskabet for Dansk Spids

For at drive og støtte genopbygningen og udviklingen af ​​Dansk Spids blev Selskabet for Dansk Spids dannet med stiftende generalforsamling i 1992. Siden da har Dansk Kennel Klubs udvalg ”Nationale og glemte racer” været involveret i mønstringer og godkendelse af alle parringerne for at sikre en korrekt udvikling af racen. Hvis en parring ikke er godkendt på forhånd, kan hvalpene ikke stambogsføres og dermed ikke være registreret i Dansk Kennel Klub.

Selskabet for Dansk Spids har også et mål om at sprede kendskabet til Danske Spids gennem deltagelse i forskellige arrangementer i hele Danmark og på udstillinger i Norden. Det er medlemmerne af foreningen, der driver aktiviteterne på frivillig basis. Det gælder både medlemsaktiviteter i Selskabet for Dansk Spids, repræsentation af racen på ”hundens dag” m.v., deltagelse i nationale og nordiske hundeudstillinger og gennemførelse af mønstringer.

Mønstring

Den 11. januar 1992 blev den første mønstring afholdt for at vurdere de danske spidser, der var blevet identificeret på dette tidspunkt. Formålet var at godkende dem til avl og få hundene registreret i stamtavleregistret (kaldet ”X-register”) i Dansk Kennel Klub. 12 ud af de 19 præsenterede hunde blev godkendt til avl. Hundene blev bedømt af Ole Staunskjær og Leif Lehmann Jørgensen, som begge har haft stor betydning for genopbygningsprocessen.

I dag

I dag arrangerer Selskabet for Dansk Spids stadig mønstringer 2-3 gange om året for at sikre løbende forbedring af racen i overensstemmelse med racestandarden. Udviklingen af ​​Dansk Spids overvåges af Kim Vigsø Nielsen, medlem af Dansk Kennel Klubs udvalg ”Nationale og glemte racer” igennem mønstringerne samt endelig godkendelse af ​​alle parringer.

Alle parringer skal være forhåndsgodkendt, hvilket sker ved at ansøge Avlsudvalget i Selskabet for Dansk Spids. Hvis parringen ikke er godkendt på forhånd, får hvalpene ikke have deres stamtavler og de bliver ikke registreret i Dansk Kennel Klub.

I 2018 blev det godkendt af Dansk Kennel Klub at Dansk Spids hvalpe kan sælges til de nordiske lande betinget af, at hvalpene enten fremvises til en mønstring i Danmark, eller at en FCI-dommer, godkendt af udvalget for ”Nationale og Glemte racer” under Dansk Kennel Klub udfører mønstringen i deres hjemland.

Artikler om Dansk Spids

 Artikel i Nyhedsbrev fra Center for Bio-diversitet nr. 1 vinter 1999 Den Danske Spids

Artikel i HUNDEN nr. 5 – Maj 2003 Raceportræt af den Danske Spids

Historien om Dansk Spids. 4 danske spidser på Firlandsmuseet - De gamle huse.
Scroll to Top