Socialisering

0-8 uger

Socialisering af hvalpe 0-8 uger

Lige fra fødslen er det godt for hvalpene at have kontakt med mennesker. I starten er det nok at tage dem op i forbindelse med vejning og den daglige kontrol af, at alt er, som det skal være.

Når de når en alder af ca. 3 uger skal man i gang med den videre socialisering. Det vigtigste er, at hvalpene får at godt forhold til mennesker, så derfor er det vigtigt, den møder så mange forskellige som muligt. Det kan de kommende hvalpekøbere i starten hjælpe med, men det er vigtigt, at de, inden de rejser som 8 uger, har mødt spædbørn – flere forskellige børn i alderen 2-10 både mørke og lyse, tykke og tynde, stille og larmende, og teenagere og voksne der også er mørke og lyse, tykke og tynde, stille og larmende, og personer der bruger kørestol, rollator eller stok.

Når du ved, at der ikke kommer en bestemt type mennesker hos dig, må du opstøve dem. Prøv med naboer og kollegaer og når hvalpene er 6-8 uger kan de tages med på tur til byen, der vil med sikkerhed være flere frivillige til at snakke. Det vil med sikkerhed være umuligt at hvalpene møder alle slags mennesker, men ved at sikre de har mødt et så bredt udvalg som muligt, vil de have en så god ballast med i bagagen, at de med positivitet vil møde helt ukendte persontyper senere i livet. Det er også en god ide, at de hilser på andre hunde/hvalpe og andre dyr. Andre dyr kan være kaniner, heste eller køer, selvfølgelig på behørig afstand. Kender man nogen, der har et kuld hvalpe, så kan det være vældig godt for dem at lege sammen. Det kan også være godt at hilse på hvalpevenlige voksne hunde, både af samme racer og andre racer. Det er vigtigt, at mødet med andre er godt for begge parter.

Udover mennesker skal hvalpene høre forskellige lyde. Høje lyde som raketter – der kan man afspille optagelser af nytårsaften. Skud – hvis der er en skydebane i nærheden, kan den i behørig afstand besøges. Der vil også være en lugt at krudt, som det også er godt for hvalpene at møde. Lyde som støvsuger, vaskemaskine og andre dagligdags lyde vil hvalpene helt naturligt blive vant til, hvis de opholder sig inde i huset, når de bruges. Den lyd der kommer når noget tabes, er også vigtig for dem at kende. Kun fantasien sætter grænser for hvilke lyde man kan præsentere for dem. Er der en lyd, de er usikre på, så lav denne mens de fodres. På den måde vil de med tiden opfatte den positivt.

Den voksne hund skal kunne opholde sig i alle slags miljøer, og grundstenen til at de kan det, skal lægges i hvalpetiden hos opdrætter. Lad dem opholde sig i såvel stue som badeværelse og værksted, tag dem med i store rum og små rum. Slå eventuelt også et telt op og lad dem opleve, hvordan det kan ruske i det, når det blæser. I den sidste tid hvalpene er hos opdrætter, kan man tage hvalpene med ud på små køreture i bil. Træningen i at opholde sig forskellige steder kan kombineres med at spise forskellige steder.

En stor del af socialiseringen kan klares, ved at man indretter hvalpegården rigtigt. Tilføj tit nyt legetøj såsom store og små bamser – hårde og bløde ting – ting der larmer med forskellige lyde. Ting de kan gå op og ned fra vil vænne dem til trapper, et vippebræt vil vænne dem til at være på ting der bevæger sig så som elevator og broer. En tunnel er oftest et hit i hvalpegården. Ud over at hvalpene synes den er sjov at lege gemme i, er den og god til at lære dem at gå ind i små rum. Man kan også med fordel placere en transportkasse i deres daglige miljø. Det er godt, de kender den, så de ikke bliver usikre, når de skal ud og køre bil. Et bassin med bolde er sjovt at lege i for dem og man kan lægge lidt foder der i, og de kan begynde at søge efter maden.

Under hele socialiseringsprocessen er det vigtigt at tage det hele i hvalpenes tempo. Nogle bliver nemmere stresset end andre, og bliver de først det, gør det ikke noget gavn. Du kender dine hvalpe bedst, og føler du, at nu er det nok, er det sikkert nok. Hellere kun lade dem opleve halvdelen af det, du havde planlagt, end at de får oplevet for meget. Når du introducerer noget nyt, så gør det, når de er friske og udhvilede. Det er også vigtigt, at de får tid til at fordøje det, de oplever, så lad dem have dage, hvor der ikke sker noget.

Det kan synes som en frygtelig hård og tidskrævende opgave at socialisere hvalpene godt, men flere af tingene kan kombineres og glæden ved at se en hvalp fuld af selvtillid drage ud i verden gør det det hele værd.

8-16 uger

Er under udarbejdelse – december 2020

Over 16 uger

Er under udarbejdelse – december 2020