Socialisering

De fleste dyrlæger har foldere med inspiration til, hvad hvalpen gerne må opleve, når den er flyttet hjemmefra. Dyrenes beskyttelse har også gratis foldere, og det er altid en god ide at starte til hvalpeleg/-træning. Vi har i Selskabet for Dansk Spids også udarbejdet en folder som inspiration både til opdrætter og hvalpekøbere, der kan hentes her (kun for medlemmer og husk at være logget ind).

0-8 uger sker hos opdrætter

Lige fra fødslen er det godt for hvalpene at have kontakt med mennesker. I starten er det nok at tage dem op i forbindelse med vejning og den daglige kontrol af, at alt er, som det skal være.

Når de når en alder af ca. 3 – 5 uger, er det vigtigt, at de møder venlige mennesker af forskellig slags. Det kan de kommende hvalpekøbere i starten hjælpe med.

Udover mennesker skal hvalpene høre forskellige lyde. Høje lyde som raketter – der kan man afspille optagelser af nytårsaften. Skud – hvis der er en skydebane i nærheden, kan den i behørig afstand besøges. Der vil også være en lugt at krudt, som det også er godt for hvalpene at møde. Dagligdagslyde er også vigtige. Støvsugere, vaskemaskiner m.m. vil hvalpene helt naturligt blive vant til, hvis de opholder sig inde i huset sammen med familien. Den lyd der kommer, når noget tabes, er også vigtig for dem at kende. Kun fantasien sætter grænser for hvilke lyde man kan præsentere for dem. Er der en lyd, de er usikre på, så lav denne, mens de fodres. På den måde vil de med tiden opfatte den positivt (det kommer af sig selv ved stueopdræt). Hvalpene bør også høre andre dagligdagslyde som plæneklippere, hækkeklippere og motorsave m.m.

I den sidste tid hvalpene er hos opdrætter, kan man tage hvalpene med ud på små køreture i bil. Træningen i at opholde sig forskellige steder kan kombineres med at spise forskellige steder.

En stor del af socialiseringen kan klares ved, at man indretter hvalpegården rigtigt. Tilføj ofte nyt legetøj såsom store og små bamser – hårde og bløde ting – ting der larmer med forskellige lyde. Ting de kan gå op og ned fra vil vænne dem til trapper, et vippebræt vil vænne dem til at være på ting der bevæger sig såsom elevatorer og broer. En tunnel er oftest et hit i hvalpegården. Ud over at hvalpene synes den er sjov at gemme sig i, er den også god til at lære dem at gå ind i små rum. Man kan også med fordel placere en transportkasse i deres daglige miljø. Det er godt, de kender den, så de ikke bliver usikre, når de skal ud og køre bil. Et bassin med bolde er sjovt at lege i for dem og man kan lægge lidt foder der i, så de kan begynde at søge efter maden.

8-16 uger

Det vil normalt ikke være muligt for hvalpene at møde alle typer mennesker, men hvis de har mødt et så bredt udvalg som muligt, vil de have en god ballast med i bagagen. Det vil gavne dem, når de møder ukendte persontyper senere i livet. Det er også en god ide, at de hilser på andre hunde/hvalpe og andre dyr, såsom kaniner, katte, heste, køer m.fl. – selvfølgelig på behørig afstand.

Alene hjemme træning bør også startes i denne alder, men i små doser.

Byture og ture i andre omgivelser med hvalpen er en nødvendighed, men altid på hvalpens præmisser. Husk at den skal have kedelige dage, hvor hvalpen kan få lov til at sove.

Over 16 uger

Nu begynder hvalpene at kunne blive bange for ting (1. spøgelsesalder), også ting de tidligere har kendt. Men fortsæt i mindre doser med socialiseringen, for det går over igen.

Under hele socialiseringsprocessen er det vigtigt at tage det hele i hvalpenes tempo. Nogle bliver nemmere stresset end andre, og bliver de først det, gør det ikke noget gavn. Du kender din hvalp bedst, og føler du, at nu er det nok, er det sikkert nok. Hellere kun lade dem opleve halvdelen af det, du havde planlagt, end at de får oplevet for meget. Når du introducerer noget nyt, så gør det, når de er friske og udhvilede. Det er også vigtigt, at de får tid til at fordøje det, de oplever, så lad dem have dage, hvor der ikke sker noget.

Hundetræning, hundetræning og endnu mere hundetræning er vigtigt de første par år og en rigtig god investering i en velopdragen og velfungerende hund.