Dansk Spids Som Servicehund

Instruktør/træner Morten Snedker og Snow.

Af Per Jacobsen

Servicehundeakademiet har valgt Dansk Spids til uddannelse som servicehund

Servicehundeakademiet, hjemmehørende i Broby på Fyn, besluttede i juni måned at anskaffe to Dan­ske Spids hunde fra opdrætter Ditte Bindzus Gubi i Vejle, for at uddanne dem som servicehunde.

De to hunde, tæverne Snow (registreret navn Helena) og Flake (registreret navn Artemis) er fra Fenjas kuld på otte hvalpe, født den 1. maj 2023. Faderen er Jubiis Odin.

Tibbe Shamigo, daglig leder i Servicehunde­akademiet, har uddannet servicehunde siden 2014. Hun oplyser, at man ønskede at ud­danne en ny og mindre race til servicehunde. Det skulle være en mindre hund end Labra­dor og Golden Retriever, som sædvanligvis blev anvendt som servicehunde. Den skulle være køn og tillidsvækkende at se på, have et godt og mildt temperament, og den skulle være nem at træne. Valget faldt derfor på Dansk Spids, som opfyldte kriterierne.

Efter anskaffelsen af Snow og Flake, var yderligere en Dansk Spids kommet til. Olaf fra februar i år var blevet indleveret til Fyns Internat – Dyrenes Beskyttelse, og blev her­fra headhuntet til en uddannelse som service­hund.

Snow og Flake sammen med Ditte Bindzus Gubi og Tibbe Shamigo
Snow på 5 mdr. under miljøtræning i Odense bymidte uden line sammen med instruktør Morten Snedker

Tibbe Shamigo fortæller, at en servicehund kan hjælpe en psykisk sårbar borger ved at fornemme, når denne bliver urolig, ked af det eller angst, idet den får færten af feromoner, inden borgeren selv mærker angstanfaldet. Den kan derefter udvise en adfærd, der får borgeren til at flytte fokus og ”glemme” sit ubehag.

Servicehundeakademiet har for tiden 18 hunde under uddannelse. Seks af hundene bor sammen med indsatte i fængslet Søby Søgård, hvor udvalgte indsatte er trænere og foderværter for hvalpe, der skal uddannes til servicehunde.

Lydighedstræningen bliver for alle hundene grundlagt hjemme, hvor der trænes hver dag, og 2 – 3 gange om ugen mødes hundene til fælles miljøtræning.

Der trænes i at gå på trappe. Flake og Tibbe Shamigo

Miljøtræningen kan foregå i havnemiljø, på banegård, byens park, indkøbscenter, bymidte og mange andre steder.

Olaf er flyttet til Djursland for at blive trænet færdig, medens Snow og Flake bor hos henholdsvis instruktør og træner Morten Snedker og hos instruktør og træner Tibbe Shamigo.

Mange mener, at Dansk Spids er en meget selvstændig hunderace og derfor vanskelig at træne.

Morten og Tibbe mener begge, at Dansk Spids er nemme hunde at træne. De har et dejligt temperament, om end de er lidt sensitive. Dette viser sig bl.a. ved, at det ikke nytter at blive irriteret og tale hårdt til spidserne, hvis de ikke lige lystrer. Så reagerer de slet ikke på kommandoerne. Dansk Spids skal trænes med masser af kærlighed, opmuntring og glæde samt godbidder. At træne Danske Spidser er omtrent som at træne Pudler.

Fælles for de Danske Spidser er, at de snuser usædvanligt meget.

Lidt om servicehunde i almindelighed.
Servicehunde må medbringes, hvor hunde normalt ikke må komme. Her er en Dansk Spids på cafe

En servicehund er en specialtrænet hund, der kan bistå fysisk eller psykisk handicappede personer med hverdagens gøremål. For eksempel kan en servicehund læres til at tænde el. slukke lyskontakter, samle ting op fra gulvet, åbne døre og mange andre opgaver. For en psykisk sårbar, f.eks. PTSD-ramt, autisme, ADHD, angst, depression, m.v. kan en servicehund være særdeles tryghedsskabende.

De første servicehunde var egentlige førerhunde for blinde. Træningen af dem startede i Tyskland i tiden omkring 1920.

I midten af 1970’erne begyndte træningen af servicehunde i USA. I Danmark har servicehunde været anvendt siden 1990’erne.
Personer, der har været ude for en ulykke eller på gr. af sygdom er fysisk handicappet ved lammelse, sklerose, gigt el.lign. kan have stor gavn af en servicehund, ligesom servicehunden kan give psykisk handicappede væsentlig bedre livskvalitet.

Flake på indkøbstur

Servicehunden trænes til at udføre funktioner, som den senere bruger har gavn af. For den fysisk handicappede kan det være at åbne døre, bære ting, trække kørestol og øvrige praktiske ting, medens den psykisk sårbares servicehund skal kunne fornemme på brugeren, hvad han/hun har brug for. Må­ske stille sig tæt ved eller bag ved sin fører, der har angst, når denne står i en kø, putte sig ind til brugeren, der er ramt af depression o.s.v. Det vigtige er, at servicehunden beroliger sin bruger.

Servicehunde har adgang, hvor hunde normalt ikke må medbringes; f.eks. fødevarebutikker, restauranter, indkøbscentre, fly m.v.

Fælles for alle servicehunde er, at de skal mentaltestes, skal have et virkeligt godt temperament og er blide.

Som servicehund har hovedsageligt været anvendt Labrador Retriever, Golden Retriever, Tysk Hyr­dehund, Puddel, Border Collie m.fl.

Fire servicehunde på byvandring. Flake uden line yderst til højre.
Snow og Flake
Olaf gør reklame for førstehjælpskursus hos Servicehundeakademiet

(Kilder vedr. almindelig beskrivelse: servicehundeakademiet.dk, hunden.dk, netdyredoktor.dk, newlifek9s.org, autismassistancedog.com)

Scroll to Top