Om racen

Mentalitet

Den danske spids er venlig, tolerant og omgængelig over for kendte mennesker og dyr. I familien er den kærlig og meget hengiven og en altid veloplagt legekammerat for børnene. Over for fremmede kan den være en smule reserveret, vagtsom og noget gøende. En fordringsløs hund, der finder sig godt til rette som værdsat selskabshund.

Behov

Racen trives bedst med et godt socialt liv i nær kontakt med mennesker, men den kan med træning lære at være alene. Dansk Spids sætter stor pris på motion og beskæftigelse, men er ikke egentlig krævende.

Aktivitetsniveau og handleradius

Racen har helt frem til i dag fungeret som en kombination af gårdhund, vagthund og selskabshund. Dens jagtlyst er meget behersket, den er ikke tilbøjelig til at strejfe omkring på egen hånd. Den holder sig oftest i nærheden af sit område og sin familie.

Pels og pleje

Den glansfulde og middellange pels har blød og tyk underuld, og den beskytter godt i al slags vejr. Den skal jævnligt børstes grundigt igennem for at begrænse fældningen til overgangsperioderne forår og efterår. Pelsen er selvrensende og kan vaskes efter behov.

Indlæring og håndtering

Indlæring volder sjældent problemer, hvis den påbegyndes tidligt og gennemføres med venlig og positiv træning. Hunden er kvik og glad for at løse opgaver, så med en varieret træning er den velegnet til mange former for hundesport.

Højde

Tæver 39-46 cm.
Hanner 43-49 cm.

Vægt

10-18 kg.

Farver

Hvidlig (offwhite) over i bisquit (gullig cremefarvet).

Oprindelse

Racen har eksisteret her i landet i utallige år. Den har levet et meget anonymt og ubemærket liv under navne som samojedespids, ulvespids og grønlænderspids. Den levede for det meste på gårde i Jylland som børnenes hund og i byerne hos jævne borgere og erhvervsdrivende. I 1988 tog Dansk Kennel Klub initiativ til at samle og mønstre så mange eksemplarer af racen som muligt. Det førte til en foreløbig registrering og en standard baseret på de hunde, der blev godkendt til avl.

Hjemland

Danmark.

Internationalt racenavn

Racen er endnu ikke internationalt anerkendt.