Stambog eller ej?

Hvad er en stambog?

En stambog er en anetavle, som viser hundens aner i mange generationer bagud. Stambogen er en garanti for dig som hvalpekøber. Når en hund har en Dansk Kennel Klub stamtavle er du sikker på din hunds aner. Du har sikkerhed for at din hund har de egenskaber, som er beskrevet for racen. For eksempel er der stor forskel på aktivitetsniveauet for en Dansk Spids (gårdhund/vagthund) og en Samojedehund (Slædehund) eller en hvid Schweizisk hyrdehund (hyrdehund). Det har derfor en betydning for dig som ejer, at du ved hvad du har købt. Stambogen viser desuden den enkelte hunds prøve- og resultathistorik, sundhed og meget mere.

Hvorfor det er godt at have en stamborg?

Mange synes, at det er lige meget med stambogen, fordi de tænker, at det kun er brugbart for dem, der vil udstille, eller dem, som skal have hvalpe. Men stambogen er et godt redskab til dem, der har et ønske om at købe en hund med sikkerhed, garanti og omtanke.

Opdrættere i Selskabet for Dansk Spids skal benytte Dansk Kennel Klubs købsaftale ved salg af hvalpe. Bliver hvalpen for eksempel syg, kan der opstå uoverensstemmelser, og det er derfor en beskyttelse for både opdrætter og hvalpekøber at anvende standardaftalen. Salg af en hund er omfattet af købeloven. Når du er medlem af Selskabet for Dansk Spids kan du modtage rådgivning (ikke juridisk), og hvis du er medlem af Dansk Kennel Klub kan du også for juridisk rådgivning.

Du kan læse meget mere om stambøger på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.