Hvad er mønstring

Hvorfor mønstrer vi?

Dansk Kennel Klub, og dermed Selskabet for Dansk Spids, har i mange år arbejdet på rekonstruktion af Dansk Spids. Arbejdet med racen fortsætter og racen er nu tættere på en FCI-godkendelse end nogensinde før.

Et vigtigt værktøj i dette arbejde er mønstringen af hundene. Når vi ser hundene til mønstring er det en vurdering af den enkelte hund.
Der bliver lavet en bedømmelse ud fra det, der er vigtigt i videre avl. Men udover bedømmelsen af den enkelte hunds egenskaber, er det en rigtig god, og ofte den eneste, mulighed for at se forældrenes egenskaber sammen i avlen.

Så derfor vil det optimale for racen være, at alle fødte hvalpe møder til mønstring, når de har alderen til det. Det gælder også hunde som man måske godt kan se, ikke skal videre i avlen, f.eks. en kryptocid hanhund, en hund med forkert bid eller hunde med andre – for racen – uønskede egenskaber. Vi vil gerne se hundene når de er fyldt 2 år, da de fleste på dette tidspunkt vil være tilstrækkeligt udviklede. Enkelte vil vi bede om at se igen til en genfremstilling, såfremt de der ting dommeren vil se om det ændrer sig med udviklingen.

Når hundene bliver mønstret vil vi kunne notere os at der i linjen er disse “udfordringer” og tage forholdsregler derfra. Vælger man i stedet at holde disse hunde hjemme, er det nærmest helt umuligt at få et overblik over hvad der måske kan gemme sig i linjerne, og derfor kan man ikke tage forbehold for det, når man udvælger hunde til videre avl. Og husk en mønstring er ingen konkurrence, og der findes ingen dårlige hunde. Jeres hund er akkurat lige så god efter en mønstring som før.

Hvad er en mønstring?

Mønstringer er hyggelige begivenheder, hvor der er rig mulighed for at snakke med andre ejere af Danske Spidser.

Du medbringer din hund i halsbånd, en fast line, godt humør og en håndfuld godbidder. Det er en god idé, at hunden kan trave pænt i snor, og er vænnet til at stå på et bord – men det er ikke et krav. Hunden skal kunne vise tænder og have tillid til, at en fremmed berører den.

Til mønstringen får du instrukser fra mønstringsdommeren, og du behøver derfor ingen forhåndsviden om hvordan man gør.
Du går rundt i en ring med din hund i trav, så man kan se, hvordan den bevæger sig. Hunden skal føres på din venstre side, der vender ind mod midten. Dernæst stiller du hunden op foran mønstringsdommeren, som måler hunden, kigger på pels, tænder, ører, øjne . . .

Kan din hund ikke vises frem i trav, stå på sine fire ben uden støtte, ikke røres ved – kan dommeren vælge at hunden skal genfremstilles. Derfor vil vi råde jer til at træne jeres hund, gerne ringtræning som findes rundt om i landet og afholdes af Dansk Kennel Klub. Se mere her. www.dkk.dk

Til slut får du at vide, om din hund er godkendt eller ej, og om den eventuelt skal genfremstilles.

Følgende karakter gives ved mønstringer fremover (2021):

  • Godkendt til avl uden begrænsning  (Skal godkendes af Avlsudvalget i Selskabet for Dansk Spids)
  • Godkendt til avl med begrænsning (Kan bruges i avlen, men kan ikke parre med alle, idet der skal tages hensyn til fejl og mangler hos begge avlsdyr)
  • Skal genfremstilles tidligst om 1 år evt. senere  (Mulighed for genfremstilling flere gange efter aftale med klubben)
  • Ikke godkendt til avl



Mønstring trin for trin

  • Formålet med mønstringen er at præsentere hunden på en sådan måde, at den såvel på stedet som under bevægelse tager sig bedst muligt ud.
  • Hunden skal være iført halsbånd, og ikke sele.
  • Mønstringen foregår på en kvadratisk åben plads af passende størrelse, og den kan foregå både udendørs og indendørs.
  • Føreren leder hunden ind på pladsen i trav og placerer sig derefter så hunden vender ind mod dommeren, med cirka 2 meters afstand.
  • Hunden opstilles i stående position foran dommeren.
  • Når hunden er bedømt i stående position, vil dommeren normalt bede om at få den anbragt på et bord.
  • Hunden opstilles i stående position på bordet, for at blive målt, få kigget tænder, mærket igennem, kigget pels m.v.
  • Ved endt bedømmelse tildeles hunden en karakter.