Hvorfor mønstre vi vores hunde?

Dansk Kennel Klub, og dermed Selskabet for Dansk Spids, har i mange år arbejdet på rekonstruktion af Dansk Spids. Arbejdet med racen fortsætter og racen er nu tættere på en FCI-godkendelse end nogensinde før.

Et vigtigt værktøj i dette arbejde er mønstringen af hundene. Når vi ser hundene til mønstring er det en vurdering af den enkelte hund. Der bliver lavet en bedømmelse ud fra det der er vigtigt i videre avl, og hver hund får tildelt X’er og +’er. Men udover bedømmelsen af den enkelte hunds egenskaber, er det en rigtig god – , og ofte den eneste mulighed for at se forældrenes egenskaber sammen i avlen.

Så derfor vil det optimale for racen være, at alle fødte hvalpe møder til mønstring, når de har alderen til det. Det gælder også hunde som man måske godt kan se, ikke skal videre i avlen, f.eks. en kryptocid hanhund, en hund med forkert bid eller hunde med andre – for racen uønskede egenskaber.
Når hundene bliver mønstret vil vi kunne notere os at der i linjen er disse “udfordringer” og tage forholdsregler derfra. Vælger man i stedet at holde disse hunde hjemme, er det nærmest helt umuligt at få et overblik over hvad der måske kan gemme sig i linjerne, og derfor kan man ikke tage forbehold for det, når man udvælger hunde til videre avl.
Og husk en mønstring er ingen konkurrence, og der findes ingen dårlige hunde. Jeres hund er akkurat lige så god efter en mønstring som før, uanset antal X’er og +’er.

Så kære opdrættere og kære hvalpekøbere, hjælp os og hundene – kom til mønstring med alle jeres skønne hunde, så Dansk Spids kan fortsætte med at være den smukke, sunde og fantastiske hund som vi alle holder så meget af.
Og så er det faktisk også en rigtig god og hyggelig mulighed for at lære andre med Dansk Spids at kende.

Avlsudvalget